Освячення храму Святої Софії – Премудрості Божої

У неділю, 11 вересня 2016 року, освячено храм Святої Софії-Премудрості Божої, збудований на території студентського містечка Українського католицького університету. Освячення храму та першу Літургію у ньому звершив Отець і Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав разом з єпископами Синоду УГКЦ.

ФОТОгалерея

Церква Святої Софії – Премудрості Божої є особливою святинею для України. Вона об’єднує одразу три храми: крипту Гробу Господнього, нижній храм святого Климента Папи Римського та головний храм Святої Софії – Премудрості Божої з душпастирським центром. Архітектура церкви представляє основні моменти історії спасіння і закликає до паломництва крізь Таїнства до радісної місії у світі. Пандуси між храмами запрошують духовних супутників до літургійної процесії «від слави до слави». Тому що рух, спільна проща, солідарність — це видимі альтернативи до застою, теоретичної абстракції та індивідуалістичного відчуження.

 

«Думаю, нам важливо запитати самого себе, кому цей храм є посвячений, ким є та мудрість, якій ми хочемо поклонятися у цьому святому храмі. Якщо хтось думає, що цією мудрістю є наша з вами здатність бути мудрими, ви помиляєтеся. Якщо хтось думає, що цією мудрістю є накопичене людьми знання, він помиляється. Якщо хтось думає, що цією мудрістю, є здатність людини бути мудрою, великою, успішною модерною, знаючою, він помиляється. Бо якби ми поклонялися усім тим речам, ми були б з вами ідолопоклонниками. Ця мудрість, на час якої збудований цей храм, є мудрістю божественною. Тому ми кажемо, наголошуємо, цей храм є храмом Святої Премудрості Божої», – зазначив під час проповіді Блаженніший Святослав Шевчук.

Він побажав викладачам та студентам, аби цей храм став найважливішою університетською аудиторією, в якій можна здобувати найбільшу мудрість.

Розділити радість цього особливо дня прийшли та доброчинці приятелі університету, духовенство УГКЦ, очільники місцевої та обласної влади,  викладачі, студенти, а також міністр освіти та науки України Лілія Гриневич. Лілія Гриневич була Сенатором університету і спостерігала за його стрімким розвитком.

«Як міністр я хочу засвідчити, що УКУ є провідним закладом недержавної форми власності, який має найбільшу популярність і вимогливість. Сюди прямують діти з найвищими балами ЗНО. Сьогодні для нас це джерело повноцінних ідей і академічної чесності. Я зичу процвітання університету і приношу величезну вдячність всім будівничим УКУ. Бо університет йде вперед, попереду величезне майбутнє. Хай розвиток цього університету відчуває вся країна», – додала Лілія Гриневич.


З нагоди свята Глава УГКЦ подякував будівничим та усім, хто працював, мріяв і збудував цей святий храм. Особливу подяку висловив президентові університету владиці Борисові (Ґудзякові) та ректору о. д-ру Богданові Праху, патріаршу грамоту також вручив архітектору храму Іванові Бережницькому.

Першоєрарх також запевнив керівництво УКУ, що Синод єпископів підтримує університет.

«Сьогодні дозвольте мені від себе особисто і від всього Синоду наших єпископів, який є вашим засновником, заявити нашу цілковиту підтримку Українського католицького університету. Сьогодні і наша Церква, і наш Університет, і Ви особисто, владико Борисе і отче Богдане, часами є мішенню різних нападок і стріл ворога людського роду. Проте навіть тоді, коли на нас нападають, ми не можемо перетворитися на творців ще нової ідеології захисту. Горе нам, коли ми, християни, перетворимо Євангеліє на ще одну ідеологію, якою намагатимемося поборювати різні новітні антихристиянські ідеології, серед яких, наприклад, ідеологія гендеру, і багато інших тоталітарних ідеологій сучасного світу. Ми не маємо права богослов’я звести лише до полемічного богослов’я або апологетики, бо тоді ми зрадимо свою місію та ідентичність. Місія УКУ — бути світлом світу, бути джерелом проповіді Євангелія усім людям – з різних культур, мов, різного приготування і на різних етапах свого воцерковлення», — наголосив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав  також посвятив «фундаторські цеглинки» ктикторів та доброчинців, які склали пожертву на зведення храму.

«Нехай Всемилостивий Господь винагородить всіх вас за жертовну працю і молитовний супровід будови цього храму. Бажаю вам продовжити та завершити усі подальші роботи, щоб храм Святої Софії – Премудрості Божої став відблиском Божої слави тут, на землі. Молимося, щоб Небесний Отець наділив вас міцним здоров’ям і рясними духовними дарами на служіння Церкві та українському народові, – подякував Блаженніший Святослав всім, хто працював, мріяв і збудував цей святий храм.

Ввечері в освяченому храмі відбувся духовний вечір «Пізнаймо світ, щоб Бога пізнати», під час якого народні артисти разом зі студентами УКУ розкрили тему «софійності» новозбудованого храму Софії-Премудрості Божої.

У концертній програмі – театральні перформанси у виконанні народних артистів та студентів УКУ, духовна музика, виступи Клиросного хору «Глас», хор «Етерія», струнний квартет під керівництвом Оксани Трунко, Наталки Половинки і студії «Ірмос» та Оксани Мухи.